El nostre pa de cada dia

En aquesta quarta petició, Jesús ens ensenya com hem de pregar a Déu per les nostres necessitats: les nostres i les dels nostres germans. És també un bon moment per donar-li les gràcies per tot allò que hem rebut d'ell.

Jesús ens diu que podem demanar a Déu el pa del dia, no el pa de la setmana ni del mes. Com els israelites en el desert, que cada dia collien el mannà que necessitaven per menjar, ara nosaltres som els pelegrins que cada dia demanem amb humilitat a Déu allò que necessitem per a viure.

La petició per les nostres necessitats està molt lligada amb la petició de la vinguda del Regne de Déu. Jesús ens diu que si cerquem el Regne del cel, Déu ens proveïrà del que necessitem per viure, ell prou que ho sap!

En el desert de la nostra vida, Déu ens proveeix. Però no només ens proveeix de pa. Com Jesús va respondre al diable en les temptacions, per viure no en tenim prou amb el pa, necessitem la seva paraula i el seu Esperit Sant.

Quan demanem pel pa de cada dia, a més de demanar a Déu que ens proveeixi en les nostres necessitats de la terra, li demanem el pa del cel, que és Jesucrist, l'únic que pot satisfer la nostra necessitat de salvació.

 1. El Senyor va dir a Moisès:
  –Jo us faré ploure pa des del cel. Que el poble surti cada dia a recollir la ració necessària per a aquell dia.
  Èxode 16,4
  Què trobes en comú entre el que Déu va dir als israelites al desert i el que Jesús ens diu a nosaltres en aquesta petició del Parenostre?
 2. Des de jove fins avui, que ja sóc vell,
  no he vist encara un just abandonat
  ni que els seus fills anessin a captar pa.
  Salms 37,25
  Què ens aconsella el rei David en el salm perquè no ens falti mai el pa?
 3. Tots esperen de la teva mà
  que els donis l'aliment al seu temps.
  Salms 104,27
  Quan pregues el Parenostre, dones gràcies a Déu per tot el que et dóna al teu temps?
 4. Mireu els ocells del cel: no sembren, ni seguen, ni recullen en graners, i el vostre Pare celestial els alimenta. ¿No valeu més vosaltres que no pas ells?
  Mateu 6,26
  Què contestes tu a Jesús quan et diu:
  ¿No valeu més vosaltres que no pas els ocells?
 5. No us preocupeu, pensant què menjareu, o què beureu, o com us vestireu. Tot això, els pagans ho busquen amb neguit, però el vostre Pare celestial ja sap prou que en teniu necessitat.
  Mateu 6,31-32
  Et neguiteges tu pel menjar i la beguda o pel vestit o per qualsevol altra cosa?
 6. Vosaltres, busqueu primer el Regne de Déu i fer el que ell vol, i tot això us ho donarà de més a més.
  Mateu 6,33
  Què hem de fer per poder demanar a Déu el que necessitem?
 7. No us preocupeu, doncs, pel demà, que el demà ja s'ocuparà d'ell mateix. Cada dia en té prou amb els seus maldecaps.
  Mateu 6,34
  De quins maldecaps t'has d'alliberar tu, sabent que Déu vetlla per totes les teves necessitats?
 8. ¿Qui de vosaltres, si el seu fill li demana pa, li donarà una pedra? Així, doncs, si vosaltres, que sou dolents, sabeu donar coses bones als vostres fills, molt més el vostre Pare del cel donarà coses bones als qui les hi demanen.
  Mateu 7,9.11
  Quines són les coses bones que només el nostre Pare del cel ens pot donar?
 9. “Acomiada la gent, i que vagin als pobles a comprar-se menjar.” Però Jesús els respongué: “No cal que hi vagin. Doneu-los menjar vosaltres mateixos.” Ells li diuen: “Aquí només tenim cinc pans i dos peixos.”
  Mateu 14,15-17
  Quan demanem el nostre pa, podem pensar només en nosaltres mateixos?
 10. Prengué els cinc pans i els dos peixos, alçà els ulls al cel, digué la benedicció, partí els pans, els donà als seus deixebles, i ells els donaren a la gent. Tots en van menjar i quedaren saciats.
  Mateu 14,19-20
  Dones tu a Jesús els teus pans i els teus peixos perquè ell pugui fer miracles?
 11. Vosaltres no em busqueu perquè heu vist senyals prodigiosos, sinó perquè heu menjat pa i heu quedat saciats. Però no us heu d'afanyar tant per l'aliment que es fa malbé, sinó pel que dura i dóna vida eterna.
  Joan 6,26-27
  Quin és l'aliment que dura i dóna vida eterna?
 12. El temptador se li acostà i li digué: “Si ets Fill de Déu, digues que aquestes pedres es tornin pans.” Però ell li va respondre: “L'Escriptura diu: L'home no viu només de pa; viu de tota paraula que surt de la boca de Déu.”
  Mateu 4,3-4
  Què diu Jesús que necessitem per viure, a més de pa?
 13. Us ho ben asseguro: no és Moisès qui us ha donat el pa del cel; és el meu Pare qui us dóna l'autèntic pa del cel. El pa de Déu és el que baixa del cel i dóna vida al món.
  Joan 6,32-33
  Qui és el pa del cel?
 14. Aquest és el pa que ha baixat del cel. No és com el que van menjar els vostres pares. Ells van morir, però els qui mengen aquest pa, viuran per sempre.
  Joan 6,58
  Quina és la recompensa dels qui mengen el pa del cel?
 15. Ells li demanen:
  –Senyor, dóna'ns sempre pa d'aquest.
  Jesús els diu:
  –Jo sóc el pa de vida: qui ve a mi no passarà fam i qui creu en mi no tindrà mai set.
  Joan 6,34-35
  Quan pregues amb el Parenostre, demanes només el pa de la terra, o demanes també el pa del cel?