Feliços els perseguits pel fet de ser justos

Amb aquesta sèrie acabem les 8 sèries de pregàries que hem dedicat a les Benaurances. Als qui les heu seguides totes espero que us hagin ajudat a aprofundir en com vol Jesús que visquem els ciutadans del seu Regne. I als qui us heu incorporat més tard, us recomano que torneu enrere en les sèries fins a completar-les.

Volem dedicar aquesta sèrie als cristians perseguits, que són molts arreu del món. Déu els ha promès una gran recompensa, però en aquest món passen tota mena de tribulacions. Ajudem-los amb la nostra pregària i demanem al Senyor que els consoli, que saciï la seva fam de justícia i que els aculli en el seu Regne, que comença ja en aquesta terra.

Quan llegim les benaurances podem pensar que no estan fetes per a nosaltres, sinó per aquells que, com els cristians perseguits, la Mare Teresa de Calcuta, Martin Luther King o Francesc d'Assís van ser humils i compassius, van treballar per la pau o van ser pobres en l'esperit. Ben al contrari! Jesús devia pensar en cadascun de nosaltres quan les deia perquè sabia que si ens deixàvem ajudar per ell, podíem acomplir-les totes.

Però acomplir les benaurances és difícil i només amb els nostres esforços no ens en sortim. Podríem dir que la nostra incapacitat d'aconseguir-ho ens fa plorar. És aleshores quan Jesús ens consola i ens ofereix la seva ajuda per poder dur a terme les benaurances i així esdevenir perfectes, com ho és el nostre Pare celestial.

Només una persona va complir de forma completa i perfecta totes les benaurances, i aquest és Jesús, per això ell ens pot ajudar a acomplir-les també nosaltres, perquè coneix les nostres febleses i limitacions. No deixem mai de demanar-li el seu ajut en la pregària.

Així com amb el Parenostre Jesús ens va ensenyar com havíem de pregar, amb les benaurances ens va ensenyar com havíem de viure: són les lleis del Regne de Déu. Gravem-les en el nostre cor, que il·luminin la nostra vida i guiïn totes les nostres accions perquè, per la gràcia de Déu, poguem gaudir de les seves promeses.

 1. Feliços els perseguits pel fet de ser justos, perquè d’ells és el Regne del cel.
  Mateu 5,10
  Quina benaurança acaba igual que aquesta última benaurança?
 2. Feliços vosaltres quan, per causa meva, us insultaran, us perseguiran i escamparan contra vosaltres tota mena de calúmnies.
  Mateu 5,11
  Quina diferència hi ha entre els perseguits del text d’avui i els del text de la Bíblia de la pregària d’ahir?
 3. Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l’home, la gent us odiarà, us marginarà, us insultarà i denigrarà el nom que porteu: aquell dia, alegreu-vos-en i feu festa, perquè la vostra recompensa és gran en el cel.
  Lluc 6,22-23
  Per què et sembla que Jesús va voler donar una especial esperança i coratge als cristians dels qui parla aquesta benaurança?
 4. Ai quan tota la gent parlarà bé de vosaltres!
  Igualment feien els seus pares amb els falsos profetes.
  Lluc 6,26
  I tu, fas les coses perquè la gent parli bé de tu, o per agradar Déu?
 5. Ells feien befa dels missatgers de Déu, menyspreaven la paraula de Déu i es burlaven dels seus profetes, fins que la indignació del Senyor contra el seu poble s’arborà tant que ja no hi hagué remei.
  2 Cròniques 36,16
  Què va fer indignar el Senyor del comportament d’aquells israelites?
 6. És per això que jo us envio profetes, savis i mestres: a uns els matareu i crucificareu, a d’altres els assotareu a les vostres sinagogues i els perseguireu de ciutat en ciutat.
  Mateu 23,29-36
  En quin grup estaràs tu: en el dels perseguits o en el dels perseguidors?
 7. Mireu, jo us envio com ovelles enmig de llops: sigueu astuts com les serps i innocents com els coloms.
  Mateu 10,16
  Com ens hem de comportar si som perseguits per causa de Jesús?
 8. Quan us persegueixin en una població, fugiu cap a una altra.
  Mateu 10,23a
  És l’enfrontament violent o la resistència la resposta dels perseguits per causa de Jesús?
  Què ens diu Jesús que hem de fer si som perseguits?
 9. Un dels criminals penjats a la creu digué: “Nosaltres sofrim justament la mateixa pena, perquè rebem el que mereixen els nostres actes. Aquest, en canvi, no ha fet res de mal.”
  Lluc 23,39-41
  Qui és l’únic en qui s’acompleix completament aquesta i totes les altres benaurances?
 10. Com a model de paciència en els sofriments, preneu els profetes que van parlar en nom del Senyor.
  Jaume 5,10
  Quin dels Fruits de l’Esperit hauràs de demanar especialment en la pregària si ets perseguit per causa de Jesús?
 11. Si ens insulten, beneïm; si ens persegueixen, ho suportem; si ens calumnien, responem amb dolcesa.
  1 Corintis 4,12b-13a
  Quin dels Fruits de l’Esperit hauràs de demanar per poder respondre adequadament aquells que et calumniïn?
 12. Ens veiem oprimits pertot arreu, però no esclafats; sense camins a seguir, però no sense sortida; perseguits, però no atrapats; tirats per terra, però no destruïts; sempre portem en el nostre cos els senyals de la mort de Jesús, perquè també en el nostre cos es manifesti la seva vida.
  2 Corintis 4,8-10
  Com va afrontar Pau, que va ser molt perseguit per causa de Jesús, les dificultats en què va trobar-se?
 13. Ens hem de manifestar en tot com a servidors de Déu, mantenint-nos constants enmig de les tribulacions, les contrarietats, les angoixes, les bastonades, les presons, els avalots, les fatigues, les nits en blanc i la falta de menjar.
  2 Corintis 6,4-5
  Quin altre consell ens dóna Pau, si ens trobem en les mateixes situacions en què ell es va trobar?
 14. Siguem constants també en l’honestedat, el coneixement, la paciència, la bondat, la presència de l’Esperit Sant, l’amor no fingit, la veritat que anunciem i el poder de Déu; constants també quan brandem a dreta i esquerra les armes de la justícia.
  2 Corintis 6,6-7
  Quins són els consells que ens dóna Pau per quan brandem les armes de la justícia?